Turisté uložili studánku k zimnímu spánku

12.11.2012 14:44

 

Turisté uložili studánku k zimnímu spánku

Zamykání České studánky.

Zamykání České studánky. Autor: Deník/ Stanislav Šebek

dnes 07:00

Česká studánka – Při Zamykání České studánky se nepřipíjelo vodou, ale Becherovkou.

 
 
 

Stovky lidí se v sobotu sešly v lesích pod Čerchovem, aby byly svědky Zamykání České studánky. Turisté z obou stran hranice tímto tradičním aktem symbolicky ukončili letošní turistickou sezonu.

Na setkání zazpíval klenečský mužský sbor Haltravan a Česká studánka byla podle tradice uzamčena keramickými klíči. Následovat měl přípitek čistou pramenitou vodou ze studánky, ta ale letos zela prázdnotou.

„Snažili jsme se, aby tu voda byla, ale nepodařilo se.  Problém se srážkovostí máme bohužel už od roku 2002," vysvětlil přítomným ředitel domažlických lesů Jan Benda. Jako náhradní řešení přípitku s sebou přinesl živou vodu značky Becherovka.

U studánky nemohl chybět domažlický starosta Miroslav Mach,  starosta Furthu im Wald Sandro Bauer, dále politici Jan Látka, Marcela Mertinová. Jiřina Rippelová a další.

Předseda domažlického odboru Klubu českých turistů Petr Matějka připomněl úspěchy letošní sezony, zejména rekordní počet návštěvníků Čerchova – z ochozu Kurzovy věže se letos rozhlédlo téměř deset tisíc lidí, celkový počet návštěvníků přitom překročil hranici sto tisíc.

Ještě než se přítomní se spící studánkou rozloučili a přesunuli se ke společnému posezení do chodovského kulturního domu, poznamenal předseda Matějka, že příští rok, kdy domažlický turistický odbor oslaví 120. výročí, se studánka opět probudí 6. dubna.

Autor: Stanislav Šebek

zdroj : domazlicky.denik.cz/

 

Kontakt

AQUAPROFIS – prodej a rozvoz pramenité vody IČO: 43149065
Na Bělidlech 121/III,
290 01 Poděbrady
tel: +420 777 133 711
info@aquaprofis.cz