Ultraprémiová balená voda – nejčistší z nejčistších, pocházející z těch nejneuvěřitelnějších míst

12.11.2012 16:14

 

KÁZAT VÍNO A PÍT VODU

Svět se očividně zbláznil do fenoménu zvaného „ultra“. Nejnovější oblastí, kterou zachvátil, se stala balená voda. Tedy ultraprémiová voda – nejčistší z nejčistších, pocházející z těch nejneuvěřitelnějších míst, voda s příběhem prezentovaná v lahvích připomínajících flakóny luxusních parfémů

Gastronomie - Voda I

 

 

 

 

Je absolutním hitem v exkluzivních restauracích i na soukromých jachtách v Monte Carlu. Pít „obyčejnou vodu z ledovce“ se mezi smetánkou stává skoro společenským fau pax. Movitá klientela přímo šílí po vodě s image a neváhá zaplatit 21 liber za lahvičku o objemu 42 cl.

Pozoruhodné výsledky přinesl slepý test prestižního časopisu Decanter z letošního ledna. Panel sommelierů, znalců vína a zkušených degustátorů hodnotil chuťové a senzorické vlastnosti celkem 24 vzorků různých značek vody – od nejdražších ultraprémiových až po nejlevnější vodu natočenou přímo z kohoutku (londýnská voda je čerpána z Temže). Cenový rozptyl byl v přepočtu na koruny od 1 750 do 3,50 Kč za litr. Na prvním místě se umístila novozélandská Waiwera (315 Kč), na druhém francouzský Vittel (36 Kč) a na třetím londýnská voda z kohoutku. Nejdražší značka (zhruba pěsetkrát dražší než voda z kohoutku) skončila až na osmnáctém místě.

Jak je vidět, image hraje u ultraprémiových vod jednoznačně prim. Nic nového pod sluncem, za značku se platí. A zákazníků, kteří si ve špičkové restauraci k prvotřídní večeři chtějí objednat luxusní vodu, rozhodně neubývá. „Voda se stává novým vínem,“ pochvalují si majitelé nóbl restaurací. Prestižní londýnský Claridge‘s Hotel představil první „water menu“ čítající třicet ultraprémiových značek, věhlasné newyorské restaurace pořádají degustace, objevili se dokonce už i noví sommelieři. Ano, stále je řeč o vodě!

Voda se zkrátka sebevědomě postavila po bok nejdražších nápojů světa, a nezdá se, že by to byl jen chvilkový rozmar nebo módní výstřelek. Je jen otázkou času, kdy ultraprémiová vodní mánie vypukne naplno i u nás. Abyste pak nebyli zaskočeni, přináší vám Barlife přehled nejzajímavějších značek. A už pomalu přemýšlejte, co odpovíte, až se vás první host zeptá: „Mohu si nechat tu prázdnou lahev?“

 

Gastronomie - 1 Litre

 

 

1 Litre – Kanada

Přírodní pramenitá voda z civilizací nedotčené části Northumberland Forest v Ontariu. Chuť je popisována jako svěží a povzbuzující, ideálně ladící s bílými víny a lehkými pokrmy. Originální oválný tvar a jemný design lahve ze speciálního tvrzeného plastu (pro bezpečnost při konzumaci u bazénu nebo v lázních) a uzávěr sloužící jako pohár (neocenitelné při pikniku).

 

 

 

Gastronomie - 10 Thousand BC

 

10 Thousand BC – Kanada

Voda z odlehlé oblasti Britské Kolumbie, která byla ve zdejších ledovcích uvězněná přes deset tisíc let. Táním ledovců vznikají přírodní vodopády, odkud je přímo odebírána. Tahle voda má opravdu kouzlo – deset tisíc let v lahvi. Zdroje jsou navíc limitované, až roztají všechny ledovce, tuto vodu už nikdy nikdo neochutná. Decentní štíhlá ledová lahev má unikátní vlastnost – když ji dáte na čtvrt hodinky do mrazáku, horní polovina lahve se pokryje ledovými vločkami. Za zmínku stojí ještě znovu použitelná zátka, která uchrání svěžest vody i po několik dní.

 

 

 

Gastronomie - 420 Volcanic420 Volcanic – Nový Zéland

Voda z pramene Tai Tapi ležícího v podhůří vyhaslé sopky; proto je 420 často popisována jako vulkanicko-artézská pramenitá voda. Pramen vyvěrá z démonického podzemí vlastním tlakem a jen tehdy, kdy se mu zachce; množství získané vody záleží jen na samotné přírodě. Vrstvy vulkanické horniny vodu filtrují a obohacují o specifické minerály. Originální vroubkovaná lahev je zosobněním moderního životního stylu.

 

 

Gastronomie - Aquadeco

 

Aquadeco – Kanada

Historie vodního zdroje sahá až do doby ledové, kdy ustupující ledovce postupně formovaly unikátní podloží, jímž sestupovala ledovcová voda po tisíciletí do míst, odkud je dnes čerpána. Voda Aquadeco získala na prestižní International Water Tasting Barkley Springs titul „Nejlepší nesycená voda roku 2007“; velkolepá lahev byla zlatou medailí oceněna již podruhé. Je vymodelována z masivního skla do tvaru monumentální sochy.

 

 

 

Gastronomie - Acqua Panna

 

 

 

Acqua Panna – Itálie

Lehká, jemná a sametová přírodní pramenitá voda z Toskánska patří mezi nejznámější a nejoblíbenější vody na celém světě. Pro svoji naprosto nekonfliktní čistou chuť je ideálním nápojem pro jakoukoli příležitost, hodí se k nejrůznějším typům jídel, vín i koktejlů.

 

 

 

 

Gastronomie - Antipodes

 

 

Antipodes – Nový Zéland

Perlivá voda z nejhlubšího novozélandského vodního zdroje v Rotoma Hills, oblasti hustotou zalidnění méně než jedna osoba na kilometr čtvereční. Jak čistá je voda, tak čistý je i design originální lahve – tlusté skleněná baňky potištěné příběhem této vody.

 

 

 

 

Gastronomie - Apollinaris

 

 

Apollinaris

Německo Přírodně perlivá minerální voda velmi výrazné a silné chuti, jenž je dána extrémně vysokým obsahem sodíku a draslíku. Buď ji milujete nebo nesnášíte, každopádně má velký okruh svých zapřísáhlých obdivovatelů. Velmi klasická zelená skleněná lahev odkazuje k léčivým účinkům vody.

 

 

 

Gastronomie - Badoit

 

 

Badoit

Francie Minerální perlivá voda s nečekaně lehkou chutí a s velmi malými a jemnými bublinkami. „Perlivá voda pro všechny, kteří si perlivou vodu nikdy neobjednávají“. Vynikající digestiv.

 

 

 

 

Gastronomie - Berg

 

Berg – Kanada

Čerstvá ledovcová voda z Newfoundlandu, jednoho z nejneporušenějších regionů světa. Začala vznikat před patnácti tisíci let, ve starověkých ledovcích na západě Grónska, v naprosté izolaci od jakéhokoli znečištění. Lze ji „sklízet“ jen ve chvíli, kdy se z ledovcové skály samovolně odlomí velký kus ledu. Čistá, lehká, svěží chuť.

 

 

 

Gastronomie - Bling H2OBling H2O – USA

Voda z Tennessee z horského pramene v English Mountain. Devítistupňový proces purifikace ji podle výrobce povyšuje na nejčistší vodu na světě, chuť je popisována jako hedvábná, podmanivě sladká. Bling H2O vsadila na vysokou kvalitu vody a image hollywoodských celebrit. Nejoslnivějším klenotem je ale skleněná lahev posázená křišťálovými kamínky Swarovski. Za pozornost rozhodně stojí i uzávěr – korková zátka! Úspěch Bling H2O je ohromující, momentálně je v nabídce již deset různých limitovaných edicí.

 

 

Gastronomie - Borsec

 

 

Borsec

Rumunsko Vysoce hodnocená přírodně perlivá minerální voda z transylvánských Karpat získala v roce 2004 zlatou medaili na prestižní International Water Tasting Barkley Springs. Balena v běžné pet lahvi.

 

 

 

 

Gastronomie - Cloud Juice

 

Cloud Juice

Tasmánie 100% dešťová voda zachytávaná nad King Islandem nedaleko Tasmánie. Cloud Juice je absolutně čistou vodou přímo z nebes, boží vodou. Podle rozboru je čtyřistakrát čistší než určují normy Světové zdravotnické organizace pro pitnou vodu. Chuťová škála se uvádí od sladce osvěžující (když je vychlazená) po elegantně sametovou (při pokojové teplotě). Čistota vyzařuje i z jednoduché plně transparentní lahve se zátkou chráněnou fólií.

 

 

 

 

Gastronomie - Delicious H2O

 

 

Delicious H2O – USA

Přírodní voda z ledovcového masivu pohoří Mount Rainer ve státě Washington. Horské ledovce se zde rozprostírají na ploše 35 mil čtverečních, 26 ledovců má dokonce vlastní jméno. Ledovce leží nad sopečným kráterem a odtávají odspoda, z vrstev deset tisíc let starého ledu. Nejčistší led připomíná i štíhlá „zamrzlá“ skleněná lahev.

 

 

 

 

Gastronomie - Elsenham

 

Elsenham 

Velká Británie Artézská přírodní pramenitá voda z Hampshire, bohatá na minerály, především na vápník a železo. Dokonale ladí se smaženými pokrmy a plnými, tělnatými víny. Lahev byla navržena tak, aby podtrhla křišťálovou čistotu vody. Chladná a distingovaná jako prosklený mrakodrap. Každá je ručně leštěná. Elsenham je dobře viditelným vyjádřením vkusu a postavení každého svého konzumenta.

 

 

Gastronomie - EvianEvian – Francie

Alpskou ledovcovou vodu z pramene Chachat v městečku Evian les Bains jistě není třeba detailně představovat. Proto uvádíme jen jednu perličku: každá kapka vody Evian stéká pod ledovcem z mohutných štítů francouzských Alp patnáct let, než vyvře na povrch, kde je lahvována. Kromě známých modelů vydává Evian i limitované „designer“ edice, např. Evian Palace nebo Evian Lacroix.

 

 

Gastronomie - FijiFiji – Fidži

Voda původem z Yaqara Valley na ostrově Viti Levu, odlehlého místa nedotčeného turistikou. Dlouhá cesta této vody začala před stovkami let, kdy v podobě deště dopadla na zem a pomalu se prodírala do nitra sopečného kráteru, odkud je dnes čerpána. Do kontaktu s ovzduším přišla naposledy někdy v 17. století. Mírně sladký nádech, jemná, hladká chuť. Překvapivě neoplývá ohromujícím designem, přesto je prostá modrá PET lahev součástí nabídky nejprestižnějších restaurací světa.

 

 

Gastronomie - Finé

Finé – Japonsko

Rodí se v hloubce šesti set metrů pod sopečným pásem hory Fuji, v místech uctívaných po tisíciletí meditujícími mnichy, umělci a intelektuály. Je produkována pouze v omezeném množství. Elegantní lahev z matného skla je vymodelována do tvaru tradičně používaného u saké; zcela novou lahev pro letošní limitovanou edici navrhl slavný designér Karim Rashid. Díky subtilní, jemně nasládlé chuti Finé dokonale ladí se sushi, sashimi a kaviárem.

 

 

 

Gastronomie - Flo

 

 

Flo – USA

Název je zkratkou tří slov: „First Liquid Obsession“. Přírodní pramenitá voda pochází z panensky čisté kotliny obklopené pralesem, ležící asi šedesát mil od Nashville, Tennessee. Exkluzivní „zamlžená“ štíhlá lahev s korkovou zátkou chráněnou fólií.

 

 

 

 

Gastronomie - Fred

 

Fred – USA

Horská pramenitá voda pro kosmopolitní gurmány. Designová placatice ztělesňuje osobitost moderního velkoměsta, co jiného čekat od Newyorčanů?

 

 

 

Gastronomie - Gerolsteiner

 

Gerolsteiner – Německo

Přírodně minerální, nejoblíbenější německá voda se lahvuje již od roku 1888. Pochází z regionu Eifel, ze zdroje ležícího v sopečném kráteru v hloubce 200 metrů. Voda je bohatá na minerály, především na magnézium a vápník. Sortiment zahrnuje pramenitou vodu v čiré lahvi a přirozeně perlivou variantu v lahvi zelené.

 

 

 

Gastronomie - Glacieres des Peteroa

 

Glacieres des Peteroa – Chile

Přírodní pramenitá voda se původně zrodila z ledovců pokrývajících vrcholky chilských And. Tající ledovcová voda po dlouhá tisíciletí prostupovala vrstvami horniny až k místům, odkud je dnes čerpána. Hrdá skleněná lahev s ledovým příkrovem a vyobrazením horských štítů.

 

 

 

Gastronomie - Gleneagles

 

Gleneagles – Skotsko

Přírodní minerální voda, nekompromisně čistá a svěží. Ohromující lahev originálního tvaru – baňka s dlouhým štíhlým hrdlem – z masivního čirého skla.

 

 

 

 

Gastronomie - Highland Spring

Highland Spring – Skotsko

Měkká pramenitá voda s minimálním obsahem minerálů. Pochopitelně ideální k naředění skotské whisky, perlivá varianta pro whisky & soda.

 

 

 

Gastronomie - Hildon

 

Hildon – Británie

Jedna z nejjemnějších anglických pramenitých vod, původem z čisté venkovské krajiny Hampshire. Podává se v Buckinghamském paláci, pijí ji golfisté na prestižním Ryder Cupu. Konzervativní skleněná lahev s bílou nebo nebesky modrou etiketou. Výrobce doporučuje Hildon servírovat do elegantních vinných sklenek Riedel.

 

 

 

Gastronomie - Ice RocksIce Rocks – USA/Francie

Koktejl z nejluxusnějších ingrediencí či exkluzivní single malt whisky – a led z úplně obyčejné vody? Tento nesoulad objevila jedna šikovná firma a nabídla prvotřídní francouzskou pramenitou vodu v hermeticky uzavřených nádobkách připravených k mražení. Ultraprémiové ledové kostky pro ultraprémiové nápoje!

 

 

Gastronomie - Iskilde

Iskilde – Dánsko

Iskilde v překladu znamená studený pramen. Leží v hloubce padesát metrů pod zemí a jeho teplota nikdy nepřekročí osm stupňů celsia. Voda je pod takovým tlakem, že kdyby samovolně vyvřela na povrch, vytvořila by gejzír sahající možná do výšky sta metrů. Tlak a nízká teplota zaručují absolutní čistotu dánské vody. Stáčí se do skleněných lahví se skandinávsky minimalistickým designem.

 

 

 

Gastronomie - Karoo

 

Karoo – Jihoafrická republika

Přírodní minerální voda delikátní chuti pochází z vyhlášené jihoafrické vinařské oblasti Paarl. Pramenitá a jemně perlivá varianta. Exkluzivní lahev z nebesky blankytného skla je zosobněním čistoty a luxusu.

 

 

 

 

Gastronomie - Kona Deep

 

 

Kona Deep – USA/Havaj

Havajská hlubokomořská voda čerpaná z hloubky 600 metrů pod hladinou. Speciální šetrnou technikou je zbavena mořské soli, přirozený obsah minerálů však zůstává zachován.

 

 

 

 

Gastronomie - Laquen

 

Laquen – Argentina

Laquen je dokonce voda RESERVE. Pochází z vodního zdroje ležícího v samém srdci Patagonie, obklopeného horami a čistými lesy. Čerpá se z hloubky přes 500 metrů při teplotě těsně pod nulou a rovnou na místě se stáčí. Vůbec nepřijde do kontaktu se vzduchem, a tak si uchovává přírodní svěžest a čerstvost. Má nulový obsah sodíku, podle výrobce je to nejlehčí voda na světě. Za vysokou štíhlou lahev z mírně matného skla by se nemusely stydět ani nejexkluzivnější destiláty.

 

 

 

 

Gastronomie - Llanllyr

 

 

Llanllyr – Wales

Pramenitá voda z vodních zdrojů ležících pod certifikovanými bio polnostmi v západním Walesu. Pro svoji měkkost je dokonalým společníkem lehkých předkrmů a zeleninových salátů.

 

 

 

 

Gastronomie - Lynx

 

Lynx – Itálie

Pramenitá voda s minimem minerálů a stopou sladkosti v chuti. Mezi italskými vodami patří k nejvyšší elitě – kvalitou i obalem. Nápadná lahev z kobaltového skla temně modré barvy.

 

 

 

Gastronomie - MaHaLo Deep SeaMaHaLo Deep Sea – USA/Havaj

Tahle voda byla před dvěma tisíci lety sladkovodním ledovcem, který přes půlku světa připlul po moři až k Havaji. Protože měl jinou teplotu a hustotu než okolní voda, zabořil se do mořského dna, aby zde postupem času vytvořil podmořské jezero. Čerpá se z hloubky tisíc metrů, kde je trvalá tma a teplota kolem 6 °C. Poutavá historie v celkem běžné modré PET lahvi s vylisovanými palmami.

 

 

Gastronomie - Malmberg

 

 

Malmberg – Švédsko

Původem nejstarší minerální voda ve Švédsku (údajně stará 5 245 let plus minus 75 let). Vlastní silou vyvěrá na povrch z hloubky dvou set metrů pod zemí. Křišťálově čistá skleněná lahev s temně modrou kulatou etiketou.

 

 

 

 

Gastronomie - OGOOGO – Nizozemsko

„Dýchající voda“ obsahuje 35krát více kyslíku než běžné vody. Třetinková lahev ve tvaru koule se okamžitě stala hitem v nejstylovějších barech světových metropolí. Ogo existuje ve třech variantách – pramenitá, perlivá a flower power „parfémovaná“ květem bezinek a lychee.

 

 

Gastronomie - Penquin Ice

 

 

Penguin Ice – Kanada

Pramenitá voda z podzemního zdroje v kanadském Quebecu, z oblasti, kterou před dávnými dobami pokrývaly ledovce. Elegantní mléčná skleněná lahev umocňuje celkový dojem, je ozdobou každé slavnostní tabule.

 

 

 

 

Gastronomie - Perrier

 

 

Perrier – Francie

ilně perlivá minerální voda s velkými bublinami – obsahuje výhradně přírodní soli a plyny. Zelená baňatá lahev je dobře známá i u nás. Kromě klasické varianty je v nabídce i Perrier velmi jemně perlivý.

 

 

 

Gastronomie - Ramlosa

 

 

Ramlösa – Švédsko

Vysoce minerální perlivá voda, na jejíž vrub je připisován fakt, že Švédi vypadají tak zdravě. Velká baňatá lahev ze skla optimisticky modré barvy.

 

 

 

 

Gastronomie - Saint-Geron

 

Saint-Geron – Francie

Minerální přírodně jemně perlivá voda z francouzského regionu Auvergne, jejíž původ se datuje dobrou tisícovku let zpátky. Extravagantní „hranato-kulatou“ lahev navrhl malíř a designér Alberto Bali. Ze čtvercové základny se vypínají čtyři mohutné oblouky, aby se ve výšinách střetly a splynuly v hrdlu lahve.

 

 

Gastronomie - San Pellegrino

 

 

San Pellegrino – Itálie

Klasická italská perlivá (sycená) minerálka v dobře známé baňaté zelené lahvi.

 

 

 

 

Gastronomie - Saratoga Springs

 

Saratoga Springs – USA

Léčivé účinky tohoto pramene objevili již ve 14. století indiáni; komerčně stáčet se voda začala v roce 1872. Saratoga Springs je první a nejjemnější americká pramenitá voda. Exkluzivní temně modrá skleněná lahev se stříbrným nebo zlatým nápisem je elegantně reprezentativním obalem pro tuto delikátní vodu.

 

 

 

Gastronomie - Solé Arte

 

 

Solé Arte – Itálie

Pramenitá voda ze severoitalské oblasti Lombardy nese ve svém názvu slunce. Vyvážený obsah přírodně získaných minerálů jí dodává čerstvou osvěžující chuť a stopu lehké sladkosti. Speciální luxusní edice Arte v hladké průhledné skleněné lahvi nese umělecké poselství Leonarda da Vinci ztělesněné v kresbě bohyně vody.

 

 

 

 

Gastronomie - Speyside GlenlivetSpeyside Glenlivet – Skotsko

Minerální voda z nejvýše položeného pramene v celém Skotsku, který dále tvoří základ slavné řeky Spey. Právě kvalita a jedinečné složení zdejší vody předurčily oblast se srdcem ve vesnici Glenlivet k výrobě prvotřídních skotských whisky. Chuť je popisována jako osvěžující, nezanechává na patře dlouhou chuťovou stopu – díky tomu neruší a dává plně vyniknout chuti pokrmu nebo nápoje, který doprovází.

 

 

Gastronomie - SWISSeau

 

SWISSeau - Švýcarsko

Alpská horská pramenitá voda z čisté a pusté oblasti Monte Tamaro na jihu Švýcarska. Poprvé byla stočena do lahve v roce 1945, a od té doby se její minerální složení nezměnilo ani o miligram. Švýcarská kvalita.

 

 

 

 

Gastronomie - Tasmanian RainTasmanian Rain – Austrálie/Tasmánie

Opravdová dešťová voda! Pochází z australského Tasmánského ostrova, z oblasti, která má podle oficiálních měření světové meteorologické organizace nejčistší ovzduší na světě. Vzdušná vlhkost přichází přes Antarktidu a nad Tasmánií se mění v déšť, který je zachycován dříve než se přiblíží k zemi. Čirá lahev typu rýnské pistole s ochrannou fólií zátky a etiketa s krajinkou – od vína na první pohled k nerozeznání.

 

 

Gastronomie - Tau

 

Tau – Wales

Tau ve velštině znamená „tichý“. Tau je klidná, dobře pitelná a lehce minerální horská voda – v perlivé i neperlivé verzi. Nadčasový minimalistický design lahve s tenkou vertikální etiketou byl navržen na míru decentním a stylovým gastronomickým podnikům.

 

 

Gastronomie - Ty NantTy Nant – Wales

Pramenitá voda pochází ze stejné horské oblasti jako značka Tau. Extravagantní lahev přitahuje pohledy, už sama o sobě je ozdobou každého stolu. Vypadá jako kuželka z modrého nebo červeného skla.

 

 

Gastronomie - Veen

 

Veen – Finsko

Jemná pramenitá voda z přírodně plynoucího pramene na severu Finska. Kromě neperlivé sametově jemné Veen Velvet nabízí další čtyři varianty s různou intenzitou perlivosti. Masivní skleněná lahev s plastickým nápisem místo etikety.

 

 

 

Gastronomie - Vittel

 

Vittel – Francie

I u nás dobře známá pramenitá voda ze západofrancouzského regionu Vosges, oblasti s pravidelnými dešťovými srážkami a ideálními klimatickými podmínkami. Čistá vyvážená chuť a francouzsky šarmantní lahev.

 

 

 

Gastronomie - Voda Voda

 

 

Voda Voda – Srbsko

Pramenitá voda s nízkým obsahem minerálů pochází ze srbské oblasti Vrujci Spa. Zajímavá je především hranatá lahev s plastickým výliskem. Je vyrobena ze speciálního tvrzeného plastu – na první pohled ji nerozeznáte od skla, přesto je lehká a pevná jako plast.

 

 

 

Gastronomie - VossVoss – Norsko

Artézská pramenitá voda ze zdroje, který byl po staletí ukryt pod ledovým příkrovem v oblasti nedotčené norské divočiny. Obrovskou pozornost si Voss získal především díky vizionářskému přístupu k designu lahve. Originální válec navrhl designer Neil Kraft, bývalý kreativní ředitel značky Kelvin Klein. Voss je v nabídce ve skleněných i PET lahvích, se stříbrným nebo s červeným pruhem, pramenitý i perlivý. V ČR k dostání v prodejně Culinaria.

 

 

Gastronomie - Waiwera

Waiwera – Nový Zéland

Voda z geotermálního vodního zdroje ležícího 1 500 metrů pod Waiwera Thermal Valley. Horký pramen byl objeven už v roce 1840, od té doby je přírodně minerální voda pro své léčebné účinky hojně využívána i v lázeňství. Výrobce označuje vodu za „elixír života“. Nepřehlédnutelná bytelná lahev s plastickým reliéfem byla navržena speciálně pro prostředí moderních barů a restaurací.

 

 

 

Gastronomie - Walnut Grove

 

Walnut Grove – USA

Pramenitá voda z jižní Indiany. Podle geologů je zdejší podzemní pramen pozůstatkem mohutné starodávné řeky, která se valila horským masivem před patnácti tisíci let. V nabídce je i v dárkovém balení ve skleněné lahvi chráněné keramickým uzávěrem s klipem, podobným, jaký se kdysi používal u pivních lahví.

 

 

Gastronomie - Waterwiller

 

Wattwiller – Francie

Alsaská přírodní silně minerální voda s mírně slanou dochutí a s rodokmenem sahajícím až do časů římské říše. Je opředená legendami, mnozí věří, že tahle voda má duši. Skleněná lahev s elegancí šlechticů a mušketýrů. ---

 

 

 

 

Gastronomie - Fine Waters FINE WATERS

Kniha hodnotící stovku nejlepších luxusních vod světa obsahuje mimo jiné sommelierské charakteristiky, doporučení pro servis či výběr pokrmů, s nimiž ta která voda výtečně souzní.

Cena: 24,95 $,

www.finewaters.com

 

 

Autor: Jitka Součková

 

Kontakt

AQUAPROFIS – prodej a rozvoz pramenité vody IČO: 43149065
Na Bělidlech 121/III,
290 01 Poděbrady
tel: +420 777 133 711
info@aquaprofis.cz