Pití vody

27.10.2010 21:33

 

 

Pití vody zvyšuje tělu výdej energie

 

Každý, kdo si pozorně hlídá váhu, ví, že po pití čisté vody nepřibere ani gram. Němečtí vědci z postupimského Institutu pro výzkum výživy pod vedením Michaela Boschmanna však přišli na to, že tato životadárná kapalina patří mezi významné redukční prostředky.

Voda nejenže dokáže uhasit žízeň a naplnit žaludek, aniž by dodávala zbytečné kalorie, ale navíc zvyšuje energetické výdaje organismu zhruba o třicet procent. Tento jev nastupuje zhruba deset minut po konzumaci tekutiny a maxima dosahuje po třiceti až čtyřiceti minutách.

Potvrdily to pokusy, jež badatelé uskutečnili na čtrnácti osobách s normální váhou, které sledovali poté, co vypily půl litru vody a zajímali se především o energetické změny probíhající v jejich organismu.

Z jejich zjištění vyplývá, že každý, kdo denně vypije alespoň 1,5 litru čisté vody, spálí v průměru 200 kilojoulů. Za rok je to zhruba 73 000 kilojoulů, což odpovídá 2,4 kilogramu tuků.

Přitom je podstatně účinnější studená voda než teplá, neboť k jejímu ohřevu na tělesnou teplotu musí tělo vynaložit o čtyřicet procent více energie. Nemluvě o tom, že voda podněcuje samotný nervový systém, jenž pak lépe ovlivňuje probíhající metabolické pochody.

"Výzkumy potvrdily," zdůraznili vědci, "že pramenitá voda je nejspolehlivější a zdravotně nejméně rizikový odtučňovací prostředek." (Plus)

Datum vydání: 18.2.2004

zdroj: Plus

 

Kontakt

AQUAPROFIS – prodej a rozvoz pramenité vody IČO: 43149065
Na Bělidlech 121/III,
290 01 Poděbrady
tel: +420 777 133 711
info@aquaprofis.cz