rozvoz vody a člověk

27.10.2010 21:13

 VODA A ČLOVĚK

Dobrý den touto cestou bychom Vám rádi něco řekli o důležitosti vody.Dále pro Vás  zajistíme rozvoz vody víme jak je pro člověka důležitá a prospěšná,rozvoz vody Aquaplus pramenité vody s tou nejvyšší kvalitou.

Naše tělo je z převážné části (až 70 %) tvořeno vodou a voda má pro správnou funkci organismu zásadní význam. Tekutiny v těle (krev, lymfa, vnitrobuněčná tekutina) obsahují různé minerály.

Spolu s vodou dochází také k úbytku minerálů v ní obsažených. Jejich ztráty nahradíme dodržováním zásad racionální a pestré výživy. V extrémních podmínkách nebo při velké tělesné námaze mohou být ztráty vody (hlavně pocením) podstatně větší.

Některé funkce vody v těle


-je rozpouštědlem mnoha látek, které přijímáme v potravě
-významně se účastní látkové přeměny (metabolismu)
-zajišťuje v těle přenos minerálů a dalších látek
-odplavuje zplodiny látkové přeměny ve formě moči
-zajišťuje ochlazování organismu, chrání tělo před přehřátím

V běžných podmínkách vydá lidské tělo denně 2-2,5 litru vody z toho:
-vyloučí se 1-1,7 litru moči
-pocením odchází asi 0,3 litru
-při látkové přeměně se spotřebuje 0,3-0,4 litru

ROVNOVÁHA VODY A DŮLEŽITOST DOBRÉ HYDRATACE


Voda je pro život nezbytná a udržování správné hydratace je důležité pro dobrou tělesnou i duševní pohodu. Lidské tělo obsahuje velké množství vody, její podíl klesá s věkem; zatímco u malých dětí se obsah pohybuje kolem 75%, u dospělých 60%. Ačkoliv člověk může žít bez potravy až 50 dnů, bez vody lze přežít jen několik dnů, a to i v chladném prostředí. Lidé většinou přijímají vodu v dostatečném množství, u specifikovaných populačních skupin, jako jsou starší osoby, nebo osoby při namáhavé činnosti či sportu, může se příjem vody však stát kritickým.

ZTRÁTY VODY BĚHEM DNE


Voda se ztrácí z našeho těla nepřetržitě kůží i dýcháním v množství přibližně 700 ml denně. 100 ml ztrácíme prostřednictvím exkrementů, 1,5 l močí a 300 ml normálním pocením. Takže pouhé žití a dýchání v prostředí s běžnou teplotou vyžaduje kolem 2,5 l denně.
Tělesné aktivity a prostředí se zvýšenou teplotou zvyšují ztráty vody pocením a tím i požadavky na doplnění tekutin. Ztráty vody se rovněž podstatně zvyšují v průběhu nemocí, zvláště při průjmu.

Dehydratace


Člověk bez vhodného pití umírá relativně rychle, i když vždy je to otázka dalších okolností : člověk, který bude ležet v rozumné teplotě v klidu a bez námahy, vydrží déle než někdo, kdo se bude v 50 stupních Celsia plazit pouští. Navíc existují i velké rozdíly mezi odolnosti jednotlivých jedinců.
V případech intenzivní ztráty tekutin pocením a průjmem je třeba brát v úvahu, že nejde o prostou dehydrataci, ale že člověk ztrácí i minerální látky-nestačí tedy pít vodu, vhodný je fyziologický roztok a v případě nutnosti i jeho intravenósní aplikace.

 

Kontakt

AQUAPROFIS – prodej a rozvoz pramenité vody IČO: 43149065
Na Bělidlech 121/III,
290 01 Poděbrady
tel: +420 777 133 711
info@aquaprofis.cz